• 0

Нямате артикули в количката.

Какво е капсулен гардероб?

Категория: Мода и красота

Понятието капсулен гардероб става все по-популярно в последните години. Но какво всъщност представлява? За кого е подходящ и как да създадеш такъв?

Какво е капсулен гардероб?

Капсулен гардероб е колекция от основни и универсални дрехи и аксесоари, които могат да бъдат миксирани и носени в различни комбинации, така че да създадеш много и разнообразни визии с малко усилия и дори средства. Идеята зад капсулен гардероб е да имаш малка колекция от висококачествени облекла, които могат да бъдат носени по различни поводи и да бъдат използвани години наред. Капсулен гардероб е минималистичен подход към модата, който се основава на качеството за сметка на количеството.

Капсулен гардероб: за кого е подходящ?

Този начин на обличане и пазаруване е подходящ за всеки, който иска да опрости гардероба си и да спести време, пари и усилия. Т.нар. “капсулен гардероб” е особено подходящ за хората със забързано ежедневие, които нямат много време да мислят какво да обличат всеки ден. Капсулен гардероб е подходящ и за хората, които искат да намалят вредите върху околната среда като купуват по-малко дрехи и създават по-малко текстилни отпадъци.

Капсулен гардероб

Нужен ли ти е капсулен гардероб за всеки сезон?

Зависи от начина ти на живот, нуждите и предпочитанията ти. Можеш да имаш отделен капсулен гардероб за лятото, за пролетта и есента и за зимата, в които обаче да присъстват основните дрехи, подходящи за всеки сезон.

По-минималистичният вариант е да имаш 1 основен капсулен гардероб с дрехи, подходящи за всеки сезон (тениска, дънки, малка черна рокля, бели кецове, сако, бижута, колани) и да добавиш по няколко сезонни облекла, с които да ги комбинираш. Така, например, за зимата можеш да допълниш с жилетка, пуловер, палто, ботуши, а за лятото и пролетта – с тренчкот, кожено яке, пола, сандали и пр.

Как да създадеш капсулен гардероб?

Стъпка 1: Гардеробна ревизия

Виж с какви дрехи разполагаш в момента – кои от тях носиш често и кои носиш рядко, има ли такива, които винаги подминаваш? Кои са ти удобни и могат да бъдат носени в различни ситуации и по различни поводи? Отдели само тези, които наистина харесваш и носиш.

Стъпка 2: Определи стила си и цветовата си палитра

Следващата стъпка е да определиш твоя личен стил и цветовете, които ти отиват и харесваш. Това означава да набележиш цветовете, принтовете и стиловете, в които се чувстваш най-комфортно и които отразяват личността ти и начина ти на живот. Това ще ти помогне да избереш дрехи, които ще се допълват взаимно и ще създадат холистична визия за всеки ден.

Определи стила си

Неутралните цветове са често избирани за подхода капсулен гардероб, защото могат да се съчетават помежду си и резултатът винаги е стилна визия. Тук имаме предвид цветове като бяло, черно, бежаво, тъмно синьо, сиво. Ако обаче неутралните цветове не са по вкуса ти и харесваш ярките, можеш разбира се да го отразиш в капсулния си гардероб. Най-лесно е да добавиш цвят на визията чрез аксесоарите и дори чрез грима си, а за основните дрехи да заложиш на по-неутрални тонове, за да бъдат комбинациите по-многобройни.

Стъпка 3: Избери основата

Тук става въпрос за основните дрехи, които носиш често и могат да бъдат облечени за различни поводи. Примери за такива основни дрехи, които могат да бъдат включени в твоя капсулен гардероб – дънки, сако, бяла тениска, малка черна рокля, удобни обувки. Виж какво вече имаш и какво трябва да си купиш. Когато отиваш на пазар, не забравяй да мислиш за това как новите ти придобивки ще се комбинират с вече наличните в арсенала ти.

Избери аксесоари

Стъпка 4: Избери аксесоари

Аксесоарите могат да преобразят аутфита ти и да го направят по-стилен и завършен. Към списъка с аксесоари за капсулен гардероб можеш да включиш бижута, шал, шапка, чанти.

Стъпка 5: Създай визии

Последната стъпка е създадеш различни комбинации с дрехите и аксесоарите, които си включила в твоя капсулен гардероб. Целта е да създадеш максимален брой визии с едни и същи дрехи, така че да спестиш време и пари. Съветваме те да си правиш снимки с различните аутфити и да ги пазиш в галерията на телефона си. Така можеш да ги поглеждаш в моментите, в които все пак се чудиш какво да си облечеш.