• 0

Нямате артикули в количката.

Ангелина Тодорова: За здравословната връзка с храната и грижата за себе си

Категория: Selflove истории

Тя е от онези момичета, които озаряват цялата стая с усмивката си когато се появят. Тя вярва в баланса и е помогнала на стотици хора да подобрят не само формата си, но и здравeто си. В последните няколко години, професионално се занимава с фитнес коучинг – в залата, но и онлайн. Тя е силна. Тя е нежна. Тя е вдъхновение. Тя е Ангелина Тодорова и от нея има толкова какво да научим. Ето какво я попитахме:

Как реши да се занимаваш с фитнес?

Истината накратко, като за начало – комплекси. А сега нека поясня: запалих се по фитнес лайфстайла през 2017 г. Тогава имах много нездравословна връзка с храната, ежедневието ми също не беше за хвалене – работех нощни смени в кол център, ходех по дискотеки през ден и пиех алкохол. Смятам, че всичко взето заедно доведе и до доста проблеми с коса, кожа, зъби, стомах и цялостно здраве. Един ден ме поканиха да отида във фитнес зала и си казах “Защо пък не?” Още в първия час забелязах на 1-во място телата на хората, но след това загледах хубавите коси на жените и си казах, че е свързано с начина им на хранене. След това доста мислих как бих искала и аз да изглеждам здрава и щастлива и да сияя по този начин. Оттам дойде интересът в мен да разбера как тези хора са успели да променят телата си. Пробуди голямо любопитство в мен този въпрос и оттогава започнах да чета, да търся курсове и материали и да се уча.

Кога и как успя да изградиш здравословна връзка с храната?

Тук отговорът ще е труден. Години наред имах хранително разстройство, но фитнесът и здравословният начин на хранене ме извадиха от тази дупка. Може да се каже, че изградих здравословна връзка с храната в последните 2-3 години. Какво имам предвид под “здравословна връзка с храната” – да не се лишавам от група храни, защото някой ги назовава като вредни. След като преминах фаза 1 на хранителното разстройство, дойде фаза 2, през която се хранех само с протеини и салати, без мазнини, без въглехидрати, но постепенно добавих и тях, когато започнах да броя калории. Това е фаза 3 – обсебване от броене на калории – аз лично препоръчвам този вариант на хората, които не са податливи към обсебване и които го правят за известно време, за да придобият представа просто колко горе-долу количество храна е нужно на тялото им, за да постигат целите си. На този етап, се храня балансирано, разнообразно и се чувствам страхотно, броя калории, но без да се вманиачавам. С времето изградих страхотен контрол над себе си и все пак предприемам този метод, когато искам да постигна някаква цел и за ориентир.

Кой бе най-трудният момент по пътя ти към любовта към себе си?

Периодите на застой. Точно, защото за неизбежни при всеки. Прогресът на начинаещия е нещо, което при спазване на тренировъчна програма и хранителен режим забелязваме първите 1-4 месеца и сме “УАУ”, но след първите 1 и половина – 2 години идва период на застой и се чувстваме сякаш не прогресираме, а това далеч не е така. Прогрес винаги има дори в този период, защото тогава проявяваме постоянство, учим се на дисциплина. В тези периоди съветвам всеки да промени леко програмата си, да прогресира на форма, дишане, темпо и да не се отказва. Също така, нещо което помага са собствените ни снимки “преди” и “след”, за които винаги съветвам всички мои клиенти да правят. Определено действат мотивиращо и ни помагат да бъдем постоянни.

Най-екстремната диета, на която си се подлагала?

Може би в 12-и клас за бала ми. Бях 47кг. При височина 175см – НЕ Е здравословно! Диетата ми беше 400г кисело мляко с масленост 0,1%, една зелена ябълка и половин Corny без шоколад (зеленото, хаха). Сега не мога да повярвам,че съм го причинявала на организма си, но всички сме били малки и сме правили глупави грешки, нали?

Какви са твоите тайни, как запазваш мотивацията си когато става въпрос за здравословно хранене и тренировки?

Аз обичам това, което правя. Хубава храна и тренировки – това е моят начин на живот, но не и нещо, определящо живота ми! Мотивация губят хората, които си поставят краткосрочни цели и когато ги постигнат се отегчават. За мен фитнесът отдавна не е просто начин да изглеждам както искам чисто физически, напротив – той се превърна в част от ежедневието ми, по време на която имам време за себе си, слагам слушалките и се наслаждавам на това, че имам възможността да тренирам. Ето няколко тайни:

1. Приемете спорта като постоянна и дългосрочна грижа за ВАС.
2. Не изпадайте в крайности с диети – напротив живейте балансирано, спазвайте правилото 80% от ежеднивето се храня чисто, а в останалите 20% се награждавам с каквото имам желание да хапна. Така няма да чакате с нетърпение да свърши лятото, за да се наядете с McDonalds’, например и да ви стане лошо.
3. Снимки “преди” и “след”, бъдете собствената си мотивация, обичайте себе си!

Какво е идеалното “лятно” тяло според теб?

Идеално лятно тяло няма! Здравословен вид – има. За мен е важно човек да не е с наднормено или поднормено тегло чисто от здравословна гледна точка. Изкривената представа, че трябва да имаме плочки, оформени кръгли дупета, да сме “чисти” и целите във вени идва от социалните медии. Всичко това е напълно излишно, ако не сме щастливи и не си позволим например малко цаца, бира и пържени картофки на плажа с приятна компания, нали :)? Ето затова е важно НЕ да тренираме 2-3 месеца за лятото, да изчистим и да се чувстваме застрашени от един сладолед. Тренирайте 12 месеца в годината и лятното тяло ще ви се отплати, като преработва всички храни по-бързо поради забързания метаболизъм. И все пак, идеалното лятно тяло за мен е това, в което ние самите се чувстваме комфортно и се харесваме.

Възможно ли е да постигнем по-добра форма само с тренировки от вкъщи?

Относително е, зависи какви са целите на човек. Не е тайна,че тежестите действат положително на оформяне на тялото. Но тренировките във вкъщи могат да бъдат достатъчно ефективни, ако си набавим: ластици, тежести за глезени, дъмбели, пространство, повече серии и повторения и по-малко почивки. Тоест – да, смятам , че е възможно, ако имаме добра програма, която да следваме и сме изпълнителни.

Трябва ли да се откажем напълно от вредните храни, за да сме в добра форма?

Абсолютно не, пробвала съм го и не действа. Дори да се откажем, ще е за определен период от време, през който няма да спираме да мислим за тези храни и да живеем за деня, в който ще си ги набавим. Както вече споделих, препоръчвам балансираното хранене. Включваме тези вредни храни не ежедневно, но веднъж седмично защо пък не, и все пак следим останалата част от храненията ни да бъде пълноценна, за да се чувстваме добре, метаболизмът ни да работи правилно. Няма нужда да изпитваме чувство на вина. Тренираме активни сме, полагаме усилия, живеем един живот и е хубаво да го живеем както искаме , но не и да изпадаме в крайности, Има малък процент хора, които могат завинаги да ги изключат на цената на външния си вид, но аз не виждам причина да се изпада в това крайно състояние (освен ако не е чисто здравословна, разбира се).

Как успяваш да задържиш мотивацията на твоите клиенти, които ти се доверяват за индивидуални тренировки и хранителен режим?

Като вярвам в тях 🙂 Звучи изтъркано, нали ? Но е истина! Първо, моите хранителни режими са начин на балансирано и разнообразно хранене, вкусни рецепти и свобода – как да ти омръзне? Второ, мотивация за тренировки лесно се губи, но в тези моменти е важно да покажеш на един човек от къде е тръгнал и къде е стигнал, например припомням с колко са клякали в началото ( и показвам им видео на формата им) и сравнявам с представянето им сега. Припомням им защо са започнали, обяснявам за постоянство , дисциплина и дългосрочни цели. Това е хубавото на спорта, учи те на много неща и те изгражда като човек.

Ангелина Тодорова