• 0

Нямате артикули в количката.

Мария Попова @maria.funnyfitmom за целите, промяната и подкрепата между жени

Категория: Selflove истории

Как ти хрумна идеята за твоята Instagram персона – @maria.funnyfitmom? Как започна всичко?

Всичко започна, когато бях решила, че ще спортувам, за да мога да се справя с леката следродилна депресия, която получих след появата на второто ми дете. Мисълта за промяна ме накара да се фокусирам върху нещо позитивно и така успях да се откъсна от емоционалната нестабилност, която изпитвах тогава. “Funny Fit Mom” олицетворява моята иронична същност, защото аз съм всичко друго, но не и истинска фитнес майка. Целият образ, който разкривам в профилчето, носи голяма доза самоирония по отношение на тялото. Разбира се аз имам и цели, които се стремя да постигна и в тази връзка показвам малко по-различен път, а не добре познатия и тиражиран успешно в социалните мрежи. Идеята се роди във фитнеса по време на първото ми посещение. След тренировката исках да се снимам и съответно да покажа колко съм готина в спортно облекло. След многократни опити да направя някаква прилична снимка реших, че няма нужда да демонстрирам това, което не съм, а е по-важно да покажа реалната ми същност и визия, била тя и доста изпотена, зачервена и с 20 килограма отгоре. Така се появи и @maria.funnyfitmom.

Как се промени живота ти след като започна с развиването на Instagram профила ти? Как повлия на твоята физическа промяна и мотивацията ти за нея, с какви хора те срещна и усещаш ли се променена?

Промених се емоционално. Разбрах, че трябва да се погрижа за вътрешния си мир, за да успея да постигна и физически успехи. Истината е, че създадох този профил, за да подкрепям жени като мен, показвайки им реалната картинка без филтър. Случи се така, че обществото, което се  се сформира, ежедневно помага и на мен. Осъзнах колко е ключова ПОДКРЕПАТА и съм изключително щастлива, че тук усетих взаимност. Благодарение именно на това, моята мотивация расте с всяка минута. Срещнах жени, които копнеят за искреност по темата за отслабването. Бягат от думите “перфектна форма за лятото”, могат да признаят, че не се чувстват добре, умеят да протягат ръка, оценяват малките стъпки, което е най-важното.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MARIA POPOVA (@maria.funnyfitmom)

 Да поговорим за теб като “фитнес майчица”, както сама се наричаш. Тренираш, тичаш, храниш се балансирано, но каква всъщност е крайната ти цел?

Целите ми от създаването на профилчето до този момент много се промениха. Ако в началото очаквах и гонех топ резултати след три месеца, исках да демонстрирам плочки, мускули, дупе, то сега основната ми цел е да бъда силна и да имам енергия в ежедневието си. В момента целта ми е да мога да вдигам повече тежести, да правя повече повторения, да тичам възможно най-много километри за минимално време. Да имам енергия за децата си, за мъжа си освен като домакиня, но и като съпруга, любовница, половинка, да имам енергия за приятелите си. Всичко това не зависи от плочките на корема ми. Искам да покажа на момичетата, че когато фокусът се измести към емоционалното ни състояние, то и резултатите на физическо ниво са неизбежни и се случват по най-безболезнения начин. Защото спортът преди всичко е емоция. Позитивна емоция.

За много жени връщането в предишната физическа форма след раждане се превръща във фикс идея или поне болезнена такава. Какво би им казала?

Факт е и е много тъжно. Моето мнение е, че ние никога не бихме си върнали предишното тяло. То или ще стане още по-добро или ще го приемем с промените му – важното е да се чувстваме комфортно и най вече спокойни. Всичко, което превръщаме във фикс идея, може да ни докара до много крайни състояния и това е опасно. Да, много опасно. Освен жените, които искат да отслабнат, има и такива, които се борят за всеки качен килограм. И това е много тъжно, страшно и болезнено. Бих им казала следното: „Момичета, кажете си СТОП, после поемете малко въздух и ПРОДЪЛЖЕТЕ, но без да бързате, без да се сравнявате, оценете собствените си възможности, не се обвинявайте, имайте самочувствие и вяра, че нещата ще се случат. Всеки си има собствен път! Не го забравяйте!“

Как успяваш да отделяш време за себе си с 2 малки деца?

Успявам благодарение на това, че съм спряла да чувствам угризения като майка/жена, а търся помощ. От мъжа ми, от сестра ми, от човек, който може да поеме бебето за два часа, докато тренирам. Спрях да жертвам собствените си нужди и усещания, за да бъда примерната майка, която за миг не оставя децата си. Този образ е толкова силно насаждан от обществото, че е пагубно за доста от нас. Дано най-сетне успеем да променим тези нагласи и приемем, че майката освен майка е и човек! 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MARIA POPOVA (@maria.funnyfitmom)

Какво зарежда батериите ти след дълъг и изморителен ден, бил той с децата или работен такъв? 

Спортът. Знам, че звучи банално. Истината е, че когато съм супер изморена и ми предстои тренировка, съм винаги на предела да я откажа. Но самият факт, че съм поела ангажимент към персоналния си инструктор, ме кара да не го правя. След тренировката се чувствам толкова удовлетворена, силна, мотивирана и заредена, че емоционалното ми състояние и енергия към другите винаги се променя в положителна насока. Тук е моментът да дам съвет на всички момичета, на които им е трудно да възприемат спорта: Започнете с персонален инструктор, ако ви е трудно да сте постоянни. Когато имате уговорка, много по-трудно е да си кажете „ох, много съм изморена днес, утре ще наваксам“. Намирайки правилния човек, той ще ви мотивира супер много. И така с постоянство ще усетите, че в един момент наистина имате нужда да спортувате. Не на сила, защото така трябва, а защото имате потребност – физическа и емоционална.

Разкажи ни за тичането – как и кога се запали по него? Наскоро дори успя да изтичаш цял маратон – как мина, как протече подготовката ти и от тук накъде с това твое занимание? 🙂

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MARIA POPOVA (@maria.funnyfitmom)


Едно прекрасно момиче Веси, с което се запознахме в профилчето, ме покани да бягаме заедно и така започна всичко. Винаги ще съм й много признателна. Започнахме да тичаме всяка сряда. Хареса ми и си поставих за цел да бъда редовна. След това се записах на Bioderma Women’s Run и така минах първите си 5 км. и се справих за доста добро време. Това ме мотивира още повече и октомври месец ще покорявам 10 км., като целта ми там е да го направя за под един час. С това искам да ви кажа – ходете на различни тренировки, правете различни неща, тествайте плуване, бягане, фитнес, групови занимания. Намерете своето, с което няма да отслабнете най-бързо, а с което ще се чувствате добре. Свалянето на килограми ще се случи естествено.

Какво според теб е “перфектното” женско тяло? 

Перфектното тяло е ВАШЕТО тяло! И то няма никога да прилича на нечие друго, защото вие притежавате уникалност, индивидуалност и красота. Спортувайте, за да се грижите за тях, за да бъде тялото здраво, за да бъдат емоциите здрави.

Кой бе най-трудният момент по пътя ти към любовта към себе си?

Да си дам време и да разбера, че аз не съм като другите и другите не са като мен. Истината е, че когато чрез спорта придобих енергия, започнах и да се харесвам много, започнах да се чувствам сексапилна, започнах да бъда желана, въпреки все още натрупаните килограми. Усещания, които са важни за една жена и майка. Пожелавам ги на всички.