• 0

Нямате артикули в количката.

Ако си бременна, трябва да прочетеш това

Категория: За майки

Да станеш майка е животопреобръщащо и това е ясно на всички. 9 месеца се подготвяш с книги, уебинари, семинари, курсове и съвети от близки и далечни хора. Дори да се чувстваш като отличника на класа на теория, на практика нищо не те подготвя за вихрушката от всевъзможни емоции, физически промени и предизвикателства от всякакво естество.

Интернет е пълен с информация как да се грижиш за новороденото в първите му месеци, как да сменяш памперси, да го приспиваш, кърмиш, къпеш, носиш… Но някак в еуфорията най-накрая да срещнем детето си, забравяме да помислим за себе си. Как ще се чувстваш след това и как да се възстановиш физически и психически? Как ще се отрази на връзката ти? Как да се върнеш към себе си? Все пак бебето има нужда от здрава, сравнително уравновесена майка, която е доволна от живота си, за да расте то спокойно и щастливо.

Събрахме няколко неща, които обикновено не се споменават в курсовете за подготовка преди раждане и които дори приятелките ни, които вече имат деца, не ни споменават.

Връзката ти може да се срине

Очакваш цялата подкрепа на света от твоя партньор, той е толкова щастлив, че ще става баща. Той те обича безкрайно, обича и малкото човече, което расте в корема ти. “Няма как да не е прекрасно!” – мислиш си.

Е, според проучване на американския уважавен психотерапевт Джон Готман, 67% от двойките изпитват спад в удовлетворението от връзката си след появата на първото им дете. Оказва се, че популярното схващане, че едно дете ще скрепи и невървяща връзка е абсолютен мит.

Всъщност, и двамата ще имате период на свикване с новите роли на родители, може би неосъзнато ще повтаряте поведението на вашите родители или пък ще страдаш, защото другият не разбира през какво преминаваш. В началото няма да имате много време само за вас двамата и нещата сериозно могат да се объркат.

Добрата новина е, че след няколко месеца с желание от двете страни и осъзната работа в посока на комуникацията между вас, нещата обикновено си идват по местата.

Боли и след това

Популярно схващане е, че има болка само по време на нормално раждане. Дори лекарите казват, че след като родиш бебето, ставаш от леглото и си си добре, за разлика от секциото. Може би за някои жени е така, но не за всички. Тялото ти ще извърши истинско геройство и не бива да очакваш, че просто ще станеш от родилната маса и ще избягаш маратон. Има болка, дискомфорт и първите дни са доста тежки чисто физически.

Секциото не е по-лесният вариант

Няма да те убеждаваме кой вид раждане да избереш за себе си, ти най-добре можеш да прецениш, ако изобщо имаш избор, защото понякога медицински фактори взимат решение вместо теб. Дали по желание или по необходимост, ако родиш секцио, знай че това е не по-малко трудно и героично от естественото раждане. Възстановяването след секцио дори се води по-тежко от това след нормално раждане.

Никой не те разбира

Първите месеци с бебе са хаотични, емоционални и объркани във всяко отношение. Понякога ти се струва, че нито мъжа ти, нито майка ти или приятелките ти те разбират. Ревностно защитаваш изборите, които правиш за детето си и си в отбранителна позиция, ако някой реши да поспори с теб кое е най-доброто. Това също отминава с времето и спираш да се впечатляваш от коментарите на свекървата, братовчедите и пр.

Килограмите

Тук те съветваме да нямаш очаквания. Някои казват, че килограмите, натрупани по време на бременност се свалят докато кърмиш (на ден кърменето гори между 300 и 500 допълнителни калории), други – че отслабването се задейства след като спреш да кърмиш. Тук няма ясна зависимост и верен отговор, при всяка жена е различно. Подготвила си се, че след раждането няма да се чувстваш добре, но знай, че понякога така желаното намаляване на мазнините се бави повече от очакваното. Дай си време, приеми се такава, каквато си към момента и се опитай да не се впечатляваш когато някой подхване тази тема. Не се сравнявай с други жени, всички сме различни.

Може да ти дойде скоро

Да, ако кърмиш може цикъла ти да не те посети и с години, но това не е желязно правило. Може да кърмиш и все пак да ти дойде след месец-два.

Пишкането е мираж

Понякога бебето не те оставя да мръднеш – заспива върху теб или плаче когато спре да те усеща, затова понякога чакаш с часове за малка нужда.

💩 e трудно

Много често след раждане жените изпитват проблеми с голямата нужда. Дори първоначално в болницата да успееш да свършиш работата, вкъщи нещата могат да се влошат. Не се мъчи и не чакай да мине от само себе си, защото така само става по-зле. Обърни се към лекар при първа възможност и си набави подходящи пробиотици и медикаменти по негова препоръка. В този период е сложно да готвиш и да се храниш балансирано, но ако има как, помоли близките си да се грижат в менюто ти да присъстват достатъчно зеленчуци, супи, плодове и храни, съдържащи фибри.

Ще ти липсва старото ти Аз

Може и цял живот да си мечтала да имаш дете, но когато то вече е в живота ти, може да ти домъчнее за предишния ти начин на живот. Да можеш да излезеш без да искаш нечие позволение, да спиш до късно, да отидеш да се забавляваш без да мислиш за утре… В това няма нищо нередно. С течение на времето ще откриеш как да си подаряваш време за себе си и да водиш пълноценен социален живот, в който разговорите няма да се въртят само около памперси, мляко и дрямки.

Нещата там долу

Отначало ще се чудиш какво е положението и до каква степен ще бъде близко до това, което е било преди. Нещата се подобряват с времето. Ако имаш притеснения, допитай се до своя лекар. Има различни програми, упражнения и процедури за заздравяване на мускулите на тазовото дъно.

Може да не си щастлива

Навярно си чувала за следродилна депресия и колко тежко състояние всъщност е тя. Дори и да не страдаш от такава, ще има моменти, в които просто ще си изключително нещастна и стресирана и това е напълно нормално. Не се затваряй в себе си и споделяй с близките си. Ако имаш възможност, обърни се към психолог или терапевт. Това не означава, че имаш психичен проблем, а че си достатъчно осъзната да се погрижиш за себе си.

Жена плаче

Искай си помощ

Може да очакваш майка ти да има желание да идва да ти помага всеки уикенд, да мислиш, че мъжа ти ще се буди от всяко помръдване на бебето, но нещата невинаги стоят така. Понякога близките ни не виждат сигналите, че имаме нужда от подкрепа и помощ преди да е твърде късно и да прегреем. Това, че искаш помощ не те прави лоша майка.

Заслужава ли си всичко това?

Да! Всичко минава и в последствие се забравя, иначе как толкова хора имат второ и трето дете? Ако трябва да обобщим – бъди търпелива и не се отчайвай. Всичко е период, който отминава и носи след себе си по-добри дни и нощи.